Artikelen

Gezonde keuzes maken

5 juni 2018

Je weet het wel en toch ga je voor de bijl. Odysseus bond zichzelf aan de mast van schip om de verleiding van de beeldschone Sirenen te weerstaan. Dat is nogal een stressvolle manier om een gezonde keuze te maken.  

 

Keuzemisser

Je bent net met een dieet begonnen en appeltaart met slagroom is niet goed voor je. Je wilt je alcoholconsumptie indammen, maar de fles is al open. Je maakt overuren terwijl je beloofd hebt op tijd thuis te zijn. Je weet het wel en toch ga je voor de bijl. Het zijn lastige keuzemissers. Echt genieten van die appeltaart of je glas wijn doe je ook niet helemaal, want het schuldgevoel bekruipt je al. 

 

Wat wil ik?

De vraag is: hoe kom ik aan de motivatie om het juiste te doen? Die vraag begint bij het doel. Past het doel wel bij jou? Of is het meer een doel van anderen? Van je ouders, je partner, je collega's? Het is echt belangrijk om jezelf af te vragen: ja maar, wat wil ík nou? Wat wil ik zelf? Misschien is vijf kilo afvallen genoeg om je een stuk fitter en gezonder te voelen, ook al heb je dan nog maat 42 of meer. Of misschien ben je gewoon niet zo'n family man als iedereen vindt dat je moet zijn.

 

Achterliggende motivatie

Maar stel dat het doel bij je past. Tien kilo afvallen is echt verstandig omdat hart- en vaatziekte dreigt of diabetes. Of je realiseert je dat je wél die vader bent die 's avonds graag nog even met zijn kinderen speelt. Waarom lukt het in die gevallen niet om een gezonde keuze te maken? Dan zal je op zoek moeten naar de achterliggende motivatie. Steek je je kop in het zand vanwege angst? Waarvoor dan? Ben je boos op het lot en weiger je er iets van aan te trekken? Of vind je jezelf niet belangrijk genoeg? Dat is wel even een ding om voor te gaan zitten. 

 

Experiment

Antwoorden zijn ook niet een, twee, drie gevonden. Het is de kunst een oplossing te vinden die bij je past. En ook al weet je niet precies hoe, het belangrijkste is: beginnen. Discipline en moed is niet voor iedereen een gegeven, daarom pleit ik voor de methode van het experiment. Bedenk een haalbare maatregel en ga het een korte periode (een week of twee weken) uitproberen. In een experiment kun je niet falen. Experimenteren is onderzoeken wat werkt en wat niet werkt. Van daaruit kun je verder gaan en nieuwe gewoontes en (zelf)vertrouwen opbouwen. 

 

Balans

Hoe meer je in balans komt, hoe beter je innerlijk kompas gaat werken. Dan wordt het ook makkelijker om te ontdekken wat een gezonde keuze is en hoe je die keuze het beste vorm kan geven. Dan ga je de dingen uit overtuiging doen, je éigen overtuiging. Dan hoef je jezelf niet meer als Odysseus aan de mast van je schip te binden om de verleiding van de Sirenen te weerstaan. Uitvinden hoe het zit, hoe je de balans kan hervinden doen we samen in het consult. Vanuit mijn vak als klassiek homeopaat kan ik je een homeopathisch middel aanreiken dat je bij zo'n proces als dit kan ondersteunen.