Artikelen
Hoe stimuleer je je natuurlijke afweer?
11 januari 2018
We doen allemaal ons best om zo gezond mogelijk te leven. Maar succesvol of niet, 'iets' is continu bezig om ons overeind te houden. Hoe stimuleer je die natuurlijke afweer?
Als het ene pijntje nog niet over is, en er steekt alweer wat anders de kop op, neem je dan je toevlucht tot medicijnen? Of ga je op zoek naar manieren om je natuurlijke afweer te versterken?
Je lichaam wil niet ziek zijn
Kijk naar iets simpels als een snee in je vinger. Na een poosje stopt het bloeden, je hoeft niet bang te zijn dat je leegloopt. Ook wordt stilletjes voorkomen dat een smerige infectie via de bloedbaan je vitale organen bereikt en daar voor een catastrofe zorgt. Wonderbaarlijk genoeg groeit je huid gewoon weer dicht. Na een tijdje zie je er helemaal niets meer van. Want je lichaam wil niet ziek zijn. Het zal met alles wat het in zich heeft willen voorkomen dat je ziek wordt. Dat is de natuurlijke, aangeboren reactie van je lichaam.
Innerlijke geneeskracht
Als er griep heerst en het virus heeft je te pakken, dan zal je lichaam koorts maken omdat het virus daar niet tegen kan. Je afweer gaat aan de slag, het duurt soms even, maar als het goed is weet je dat virus wel te overwinnen. Dit is je innerlijke geneeskracht, of je zelfgenezend vermogen. In de homeopathie ook Dynamus of Vital Force genoemd. Het is de organiserende kracht achter al je fysieke, emotionele en mentale processen.
Wetenschap
De medische wetenschap kan vaak goed zichtbaar maken hoe het er fysiek aan toegaat in je lichaam. Maar wat houdt al die processen in je lichaam en geest op gang? Hierover bestaan nog veel onbeantwoorde vragen. Wat is genezing? Als je migraineaanvallen hebt, gebruik je misschien pijnstillers of triptanen. Dat kan tijdelijk verlichting geven. Maar als de aanvallen daarna blijven terugkomen, kun je moeilijk spreken van genezing. In de homeopathische visie is er op het niveau van de Dynamus niets verbeterd.
Uit balans
De Dynamus kan door verschillende oorzaken uit balans raken. Dat merk je aan klachten die niet vanzelf overgaan. Je bent moe en een paar nachten goed slapen helpt niet meer (of lukt helemaal niet), het hooikoortsseizoen begint voor jou steeds eerder, of je omgeving vindt dat je een kort lontje hebt gekregen. Kortom, als je herstelvermogen hapert, is je Dynamus uit balans. Als het ene pijntje nog niet over is en er steekt al weer wat anders de kop op, zoek je dan je toevlucht tot (nog meer) medicijnen? of ga je op zoek naar manieren om je natuurlijke afweer te stimuleren?
Homeopathie zet jou 'aan'
Alles wat je in praktische zin doet om te herstellen is meegenomen. Gezonde voeding, voldoende bewegen, rust nemen, yoga, mindfullness etc. Met klassieke homeopathie kun je daar nog een schepje bovenop doen. Homeopathie richt zich primair op het herstellend vermogen. Een homeopathisch middel zet jou weer 'aan'. De kunst is om het juiste middel te vinden dat nodig is om bij jou de Dynamus te stimuleren. Als je zelfgenezend vermogen toeneemt, wordt je sterker en zullen negatieve invloeden minder vat op je kunnen krijgen. Dit heeft ook positieve gevolgen voor je klachten. Niet de ziekte genezen in de mens, maar de mens in de ziekte, is het doel.